Syke hunderaser: Disse rasene har dårligst helse

Det står ikke like bra til med alle våre hunderaser. Noen raser er faktisk ekstremt syke, og når alt avlsmaterialet er så dårlig kan ikke selv den mest entusiastiske oppdretter gjøre noe med problemet.

helse, syke, hunderaser

Dårlig helse hos mange hunderaser: Mange hunderaser sliter med generell dårlig helse.

25. mai 2024 av 🐶 Rasehunder / Rasehunder

ANBEFALT! Slik får du en lydigere og smartere hund!

Alternativet ville selsvagt vært å rekonstruere en rase, ved å ta inn nytt blod fra friske hunder. Det hadde nok stått bedre til med våre hunder om vi hadde begrenset antall raser, og dersom oppdrett ble mer regulert. Det strider mot all logikk at man ikke skal bruke syke dyr i avl, men likevel gjøres dette i stor grad også i Norge.

Det hjelper ikke at mange oppdrettere allerede er seriøse. Det er fortsatt for mange useriøse oppdrettere som bruker hunder med helseproblemer i avl, og legger ut sine syke valper til salgs.

Dokumentar om sykdommer hos rasehunder

Her er en svært tankevekkende dokumentar om noen rasehunder og hvilke arvelige sykdommer de er belastet med.

Hunderaser med dårlig helse

Dette er ingen komplett liste. Nesten alle hunderaser har sine helseproblemer, men hos enkelte raser står det virkelig dårlig til.

  • Engelsk bulldog kan ikke engang parre seg naturlig lenger. For at rasen skal overleve, må den ha menneskelig hjelp med selve forplantningen. De har dessuten en rekke helsemessige problemer, blant annet hudproblemer, hofteproblemer, matallergier - og dette er bare et lite utvalg av alle helseproblemer hos engelsk bulldog.
  • Mops står det heller ikke så bra til med. Oppdrettere vil selvsagt ikke gå med på dette. Flere vitenskapsfolk og veterinærer sier imidlertid at det er uetisk å fortsette avl på denne rasen på grunn av dens helseproblemer. Kanskje ikke så rart at helseproblemene står i kø for denne rasen. I Storbritannia antar man at over 50 hannhunder har blitt brukt til å produsere 10.000 mops (britene kaller de for "pug"). Merk forøvrig ordet produsere, for det er produksjon i storskala dette dreier seg om. Mops er en pengemaskin for oppdrettere såvel som for veterinærer (sistnevnte kan dog ikke klandres for elendigheten).
  • Cavalier King Charles Spaniel har for liten hodeskalle i forhold til hjernen, og dette medfører et smertehelvete for mange individer. Epillepsi forekommer også hyppig hos denne hunderasen.

Listen kunne vært mye lengre. Du kan lese mer om den enkelte rase og stille spørsmål om hunderaser her på rasehunder.com.

Flere mellomstore- og spesielt store hunderaser får HD problemer, og mange må avlives på grunn av dette.

Alle hunders far (og mor) er gråulven. Hvis en hunderase ikke minner noe om en ulv, er det på grunn av ekstrem oppdrett. Det er utrolig at en chihuahua stammer fra ulven, men det gjør den altså. Oppdrettere har endret hundene både på grunn av funksjon og for utseendets skyld, men på en bekostning av hunderasens helse.

Hva kan forssikringsselskapene si om helsen til ulike hunderaser?

Forsikringsbransjen er spesielt god til en ting, og det er å kalkulere risiko, blant annet for hvor sannsynlig det er at en hund vil få helseproblemer. Hvis de ikke har tallene riktig for seg, taper de penger. Når en hundeeier kontakter et forsikringsselskap for å forsikre sin rasehund, er det da viktig at selskapet har mest mulig riktig informasjon om hvordan det står til med helsen til den enkelte hunderase.

Rasehunder.com har tatt noen telefoner og gjennomført en generell analyse på hvilke raser som er dyrest å forsikre i Norge. Tallene vi har funnet kan bety to ting: Det er disse rasene som har størst sannsynlighet for at forssikringsselskapet må punge ut på grunn av enten høye veterinærkostnader eller dødsfall. Eller, det kan bety at forsikring for disse rasene er mer etterspurt, og dermed koster mer på grunn av produktets popularitet.

Tallene vi har fått fra forsikringsbransjen indikerer i hvert fall:

English Setter er den dyreste å forsikre. Deretter kommer puddel og rottweiler, etterfulgt av pointer, chihuahua og beagle.

TIPS. Ønsker du å diskutere denne saken mer i dybden eller har du spørsmål eller innlegg å skrive om hunder og/eller hunderaser? Vi anbefaler at du benytter vårt nye hundeforum.

Petra skriver:

Synes mops er fine hunder jeg. Om noen får helseproblemer så kan man ikke tenke så mye på det, de fleste hunder blir syke etter hvert uansett så ser ikke problemet egentlig. Jeg er matmor til en mopsgutt på 4 år, og han har ingen helseproblemer og er helt frisk bortsett fra en øyesykdom som jeg tror alle hunder kan få.

kari skriver:

Mennesker gjør ting for utseendet som ikke er så behagelig. Hva er galt med at våre firbente venner også må det??? Har selv hatt hunder med rasespesifikke plager. Det er selvfølgelig leit at noen raser har disse plagene, men så blir man samtidig sjarmert og tenker ikke så mye på det med sykdom. Hunden er menneskets beste venn, var det ikke sånn? og ikke omvendt. Det er litt hysteri rundt dette... Man må lide for skjønnheten vet dere :p

Mixx skriver:

Så hvis flere hunder blir syke og dør på grunn av avl, så spiller det ingen rolle for dere så lenge deres hunder er heldige og slipper unna? Dette handler ikke om å lide for skjønnheten. Dette handler om menneskelig grådighet egoisme og grådighet...

Rose-Mari skriver:

Jeg er oppdretter på rasen shih tzu. Det eneste jeg vil si i denne sammenheng er at det er viktig å avle i riktig retning og følge reglene NKK har satt. Gjør man det, vil man kunne avle fram korrekte eksemplarer uten plager.

Kalle skriver:

Dere som er oppdrettere av disse sykelige rasene vil selvsagt ikke være med på dette-men det er altså kalde fakta! Oppdrettere som ikke engang bryr seg eller vil høre om at visse raser kanskje lever med smerte hele livet burde fratas retten til å ha hund!

Vic skriver:

Kjenner jeg blir forbanna over svar som til "petra"! Det her er ikke greit! Man må ha fokus på helse! Hundene får det vondt over menneskers uansvarlighet og lave omtanke! ;-(

Gjest skriver:

Når der gjelder raser som mops og bulldogg (m.fler) har jeg et par ting å si! Jeg jobber som dyrepleier og har vært borti mange kortsnutede raser, som ofte/alltid har besvær med pusten (det er grunnen til all "pesingen", tungen langt ut, og problemer med å være leken i lengre tid, fordi det blir vanskelig å puste!) et par eks: etter at vi har operert et dyr pleier vi alltid å la tuben(pusterør, som kobles til anestesimaskin) være i frem til de våkner,slik at luftveiene er åpne, mange av de dyrene viser tegn til ubehag når de våkner med den, men det gjør ofte ikke de kortsnutede hundene, fordi det faktisk er første gangen de ikke har vansker med pusten... for dem er det deilig! tenk litt på den! Det er mange av de kortsnutede rasene som faktisk må legges under kniven i en ung alder pga luftveis problemer!klart hunder blir syke med alderen, men disse blir født syke! er det greit at de må lide for skjønnheten på en så forferdelig måte? bare for at du synes det er søtt og sjarmerende? jeg elsker dyr uansett utseende! men jeg ville ALDRI lat de lide pga det!

Artess skriver:

En hund kan ikke velge å lide for skjønnheten. Det valget tar vi for den. Kari: Neste gang en person kommer med f.eks. porfyri, så får du gå bort og si: Det er leit at du ikke kan bevege deg i sollys, men du må lide litt for andres valg vettu... Petra: Bare fordi din hund har det sånn noenlunde bra, gjør ikke ditt hundevalg greit. Du har ei motebikkje der rasen generellt er anbefalt å slutte å avle på pga helseproblemer. At du ikke skjønner det etiske problemet med dette, sier veldig mye om deg som person.

helfri skriver:

Vår herlige cavalier fikk to helseproblemer. Den ble svært tunghørt fra 5-årsalder. Det kom gradvis, og hun og lærte seg å tyde kroppsspråket vårt. Så det tok faktisk en del tid før vi oppdaget det. Problemer med tette analkjertler. De måtte tømmes. Etter hvert ble det flere infeksjoner, og i forrige uke måtte vi avlive henne pga dette. Savner henne stort, men tenker tilbake på mye glede.

Anne skriver:

Chihuahua er dyr å forsikre på grunn av risikoen for at de blir stjelt. I tillegg er det dyrt å eie en chihuahua på grunn av veterinærregninger, hørt at denne rasen er et pengesluk på grunn av kostnadene til veterinær, så ja, det er nok en rase som er mye plaget av sykdom også - men de har veldig lang levetid likevel sammenlignet med mange andre raser..

Tore skriver:

Synd at mennesker skal holde på slik.Uforsvarlig å fortsette å avle hunder på denne måten. På tide å gi avkall på noen hunderaser og starte med friske kort og fortsette kun å avle på de rasene som har færrest arvelige sykdommer og deformasjoner.

Jair skriver:

Schæfer.Schæferen har blitt avlet mye på og noen har da hatt dårlig helse og får valper med dårlig helse og valpene får etter vært valper osv... Jeg hadde en en gang som bare ble NI år, hun hadde det bra og fikk masse turer hver dag! Men så skadet hun hofta...

Gjest skriver:

Dvergscnhnauzer mangler på hunderase-lista.Dvergscnhnauzer er vel å betrakte som midt i haugen når det gjelder sykdom. Øyelysing må gjøres før de settes i avl. Ellers sunn og frisk.

Shih tzu skriver:

Jeg har erfart store problemer med hofter og frem ben HD og short luna. Nå også øye problemer

LYDIG OG SMART HUND: Ta dette kurset på nett, og få en bedre hund på bare få dager... [trykk her for å begynne]