Førstegangseier av hund?

Skal du anskaffe en hund for første gang? Dersom du er førstegangseier av hund og tenker på å få en valp eller kanskje en voksen hund hjem, så må du være klar over konsekvensene.

Førstegangseier av hund
18. mai 2024 av 🐶 Rasehunder / Artikler om hund

ANBEFALT! Slik får du en lydigere og smartere hund!

Her er innspill fra noen lesere som forteller om sine tanker om å bli hundeeier for første gang. Det er mye man må tenke på når man skal bli førstegangseier av hund, noe disse kommetarene gjenspeiler:

Jeg og min samboer vurderer å skaffe oss en hund. Det er mange raser å velge mellom, og vi har egentlig relativt lite erfaring med hund begge to. Vi vil derfor gjerne be om hjelp, råd og erfaringer med ulike raser som kan passe for oss. Vi planlegger å bruke god tid på denne prosessen, og har det på ingen måte travelt. Vi planlegger å finne ut hvilke raser som kan passe for oss, for så å kanskje få til å passe hunder av den aktuelle rasen. For ordens skyld vil jeg si at vi selvfølgelig er klar over at alle hunder er individer, og at mye kommer an på eieren. Hovedpoenget når vi nå ber om hjelp fra erfarne hundemennesker er at vi definitivt trenger en hund som egner seg som førstegangshund. Med dette mener jeg at siden vi ikke har så mye erfaring kommer vi garantert til å gjøre feil, så vi trenger en hund som tåler dette. Her er kriterier og svar jeg har forstått som blant de mest relevante når man skal velge hund: Vi bor i en leilighet på 60 kvadrat og behøver derfor en relativt liten hund. Vi bor i borettslag hvor det er mye folk og lyd, og vi kan dermed ikke ha en hund som instinktivt varsler hyppig. - Jeg er student med deltidsjobb, og min samboer jobber turnus. Det kan derfor bli relativt lange dager alene for hunden når den er kommet på plass hos oss. - Vi har en balansert livsstil. Vi går lette turer i jevnt terreng hver dag, men slapper også av på sofaen hver dag. Vi kan derfor ikke ha en hund som krever svært mye fysisk trening, men den må også kunne være med oss på fjelltur en gang i blant, og slappe av og kose foran TVen. Vi er glad i hytteturer og teltturer i sommerhalvåret, og vil ha hunden med oss også her. - I helgene reiser vi ofte til venner og familie, og hunden må derfor tåle å forholde seg til barn og forskjellige folk, i tillegg til at vi ikke alltid sover hjemme. - Vi er forberedt på at en hund koster penger, og ser dette som en prioritering. Samtidig har vi ikke verdens beste råd, og også av samvittighetsårsaker vil vi ikke ha en rase som er kjent for helseproblemer og hyppige veterinærbesøk. Ingen av disse kriteriene er ment for å nedprioritere hundens behov. Vi forstår godt investeringen vi gjør med å anskaffe oss hund. Vi vil bare være sikre på at vi gjør et valg som er det beste for oss og hunden. Jeg har gjort en del research, og har kommet frem til noen hunderaser som passer for oss. Noen av rasene jeg har funnet passer selvfølgelig bedre utseendemessig enn andre. Vi skal ikke velge hund på utseende, men blant hundene som kan passe for oss vil dette selvfølgelig bli et form for siste kriterium. Vi ønsker oss ikke en "pyntehund" eller utstillingshund, men en håndterlig og allsidig hund som fungerer som et tredje familiemedlem. Vi har blant annet sett på Dansk-svensk gårdshund og Affenpinscher. Vi vil gjerne høre erfaringer om disse hundene, og andre som kan passe for oss.
Vi er en aktiv familie på 5 personer med barn på 9, 7 og 5 år som ønsker oss en familiehund/jakthund. Til jakt er det hovedsakelig som bandhund på hjort som blir aktuelt, men også noe elgjakt. Vi bor i utkanten av ett mindre byggefelt, har god plass i huset og en stor hage med skog og fjell som nermeste nabo. Ønsket i prioritert rekkefølge er: - barnevenlig familiehund - bandhund på hjort - må klare seg alene gjennom en normal arbeidsdag - må tåle andre hunder og folk som går forbi eiendommen - minimalt pelsstell ;-) Er klar over at dette må hunden læres opp til, men ønsker best mulig utgangspunkt. Har lest masse både om svart og grå elghund men blir ikke helt enig om hva som passer oss best. Fint om noen har erfaringer å dele.
Jeg lurer på om noen kan hjelpe meg med tips til en hunderase. Jeg har tidligere hatt border collie og cane corso, og har mye erfaring med staffordshire bullterrier. Nå er jeg på jakt etter en ny rase som passer mine behov, men synes det er veldig vanskelig å velge. Jeg er en aktiv jente på 25år, som vil ha en turkamerat som kan gå lange turer, men også tåler å ha en rolig dag inne. Har stått på valpeliste i over 1 år nå på old english sheepdog, men har nå fått beskjed at det ikke blir valper. Jeg er åpen for de fleste hunderaser, men viktig for meg at den er rolig og kald i hodet. Det er også viktig for meg at min famile kan føle seg trygg på å passe på hunden, og at den ikke er aggresiv på andre hunder. Forslag kommer godt til hjelp :-)
Hei vi er en liten familie på 4. To barn på 1 og 3 år. Vi har bestandig hatt lyst på hund men er usikre på hvilken rase vi skal velge. Samboer er vokst opp med tre samojeder og vi har funnet ut at dette ikke er en rase vi ønsker på grunn av at den bjeffer og virker vanskelig å dressere. Vi ønsker en hund som er barnevennlig, liker å være på tur både i skogen men også steder hvor det kan være mange andre mennesker eller dyr. Vi vil ha en hund som kan være alene mens vi er på jobb/skole ca 7timer i løpet av en dag. Vi helst ikke at hunden skal bli overivri dersom vi får besøk eller om vi tar hunden med på besøk. Det må heller ikke være en hund som er mye styr dersom noen skal passe den. Vi ser for oss å kan hi hunden minst tre turer daglig. To korte og en lengre på ca 1time. I helgen kan det bli enda lengre turer og ofte hytteturer/telturer. Vil gjerne ha råd av erfarne hundeeiere om noen raser som kan passe for oss.
Heihei! Min mormor skal nå gå av med pensjon og i den anledning tenker hun å skaffe seg en hund. Hun vil helst ha en liten rase. Vi har kikket litt på en del forskjellige raser nå, deriblant Kleinspitz, og falt litt for denne. Jeg vet at man ikke skal velge hund kun på grunn av utseendet altså! Derfor lurer jeg på om det er noen der ute som har erfaring med denne rasen? Positive/negative sider ved rasen? Min mormor har hatt hund tidligere, men ikke de seneste årene fordi hun har jobbet mye!
Vi skaffet oss hund for ca 1 år siden. Det er en type som ligner shæfer, bare mye roligere har jeg fått høre. Det er en tispe. Nå ønsker jeg meg en hund til og jeg vet ikke helt hvorfor. Jeg jobber sesong -og nå som jeg har hatt mye jobb så har naboen passet mye på hunden- men resten av året har jeg bedre tid. Jeg bor på småbruk. Jeg har spurt naboene om ikke de vil ha hund- men det er både at kona ikke vil ha alt ekstraarbeidet og fordi han er mye syk - og det kan jo forverre seg. Jeg ønsker hund nr 2 fordi jeg tror at det blir mer selskap til den andre hunden- når jeg jobber hjemme, og når jeg passer noen småhunder ser jeg at hunden min går rundt med de og virker glad.vanligvis krever hun oppmerksomhet av meg selv etter tur og etc. nr 2 jeg får hund nr 1 mer for meg selv - siden jeg synes at det er unødvendig å gå tur når naboen allerede har gått flere timer- men skal ta opp trening igjen etterhvert. men er det MYE mer jobb med hund nr 2 - og har hørt at det er rett å slett ikke alle hunder som trives m. flere ?
Jeg vurderer å skaffe meg en hund, har aldri hatt hund før og derfor mange spørsmål jeg håper noen kan hjelpe meg med. Ønsker derfor informasjon og innspill slik at jeg kan ta et riktig valg. Del gjerne erfaringer :-) Jeg er 25 år og bor for tiden hos foreldrene mine. Jobber tredelt turnus, altså til alle døgnets tider, så hvis jeg skal ha en hund er jeg avhengig av at den kan være hjemme alene når jeg er på jobb, men foreløpig er jo noen som oftest hjemme hver kveld og natt og av og til på dagtid. Hvor aktiv livsstilen min er varierer litt, men liker å gå turer i nærområdet daglig, og turer i fjellet i sesonger utenom vinter foreløpig. Vil derfor ha en hund som passer til dette bruket, en hund som er fornøyd med "vanlige" lufteturer i det daglige men som også blir med på lengre fjellturer gjerne over flere dager, og den bør også like rolige dager/kvelder iblant. Ønsker en mellomstor hund. Noen tips til hva slags hund som kan passe meg? Siden jeg er på jakt etter en god turkamerat tenker jeg at det ikke trenger å være en renraset hund (kanskje dumt å si dette på en side som heter "rasehunder")? Jeg ønsker også innspill på om det vil være lurt for meg å kjøpe en valp eller en som allerede er litt trent med tanke på min manglende erfaring på området. Jeg tenker selv at mye kan læres, har f eks trent mange unghester med godt resultat uten at noen har lært meg hvordan jeg skal gjøre det. Og om jeg skaffer meg en unghund eller valp, hvor mye tid må jeg regne med å bruke på den i starten? Jeg tenker da hvor lenge jeg kan forvente f eks at jeg må være borte fra jobb for å være med hunden. Forstår at dette varierer, men blir takknemlig hvis noen vil dele sine erfaringer. Lurer også på erfaringer med Omplasseringshunder, virker som at disse ofte har litt bagasje, vil det da være dumt å skaffe seg en slik når en ikke har hatt hund før? Andre innspill til ting jeg må tenke på og vurdere i denne tankeprosessen? Dette ble et langt innlegg, men håper noen vil hjelpe meg på veien i å vurdere om jeg skal få meg en hund :-)
Hei! Kjæresten min og jeg flyttet sammen i vår, og er nå på utkikk etter hund. Vi ønsker en hund som er i "middels" størrelse, som altså både kan være en god turkamerat og kosevenn. Den skal helst være pen å se på, og i og med at vi bor i leilighet vil vi helst at rasen ikke har for sterk tendens til bjeffing/uling. Har sett noe på rasen "shiba inu", og lurte på om noen hadde erfaring med denne rasen, eller har tips til andre raser vi kan vurdere? :)
Vi er en familie som har tenkt på å skaffe oss hund i ca ett år, men vi greier ikke å komme frem til noen rase. Jeg leser så mye forskjellig og blir usikker på hva man burde velge. For at dere skal kunne hjelpe oss så godt som mulig kan jeg starte med å fortelle litt om oss. Vi er tre stykker pr. i dag, to voksne og et barn på 5 år (som er hos oss annenhver uke). Vi er glade i å være ute og å gå turer, men er ikke ville etter fjellturer og skitrekk. Vi bor midt i byen, i en passe stor leilighet i 5. etasje. Jeg jobber turnus, så en hund vil ikke måtte være hjemme alene mer enn ett par-tre timer om dagen, i verste fall. Vi er opptatt av å ha en god turkamerat som er tålmodig med barn og tåler litt lyd, gjerne også med forholdsvis lite arbeid med pelsen. Det er også en fordel at hunden er forholdsvis lett å trene lydighetsmessig men som har en god "tabbekvote", altså en som ikke lærer av en eneste repetisjon, da vi kan gjøre feil. Selv om man selvsagt alltid skal passe på at barna behandler hunden godt og aldri la dem være alene, så ønsker vi oss en hun som tåler litt røff behandling og lyd. Da tenker jeg ikke på spark og slag og hyling inn i øret på hunden, men at barn ofte er litt høylytte og at hunden må tåle at barn i lek kommer borti den. Det er også viktig for oss at hunden har en høy terskel for å slå over i aggresjon (type angstbiting, usikkerhet o.s.v.) og høy terskel for jaging, bjeffing, gjeting og vokting da alt dette er egenskaper som jeg har inntrykk av at førstegangseiere kan ha problemer med å takle. Man forbereder seg selvsagt på flere av disse tingene, men vi ønsker oss dette i en helt ideel situasjon. Hvis noen syns det er provoserende med en så lang ønskeliste, så må jeg bare si at dette er ønskedrømmen vår av en hund. Vi forstår at vi kanskje ikke kan få alt dette i en og samme hund, og for å være rettferdig, vi er heller ikke perfekte! Jeg forstår at disse tingene ikke trenger å være knyttet opp mot rase, kanskje mer mot individ. Men dette trenger jeg også råd om. Hva skal man se etter når man først skal velge seg en valp i kullet?
Jeg er ei jente som alltid har ønsket og lengtet etter å ha hund. Jeg har ringt på hos naboer for å gå tur og stelle hunder, og mast og mast på familien min om at vi må flytte så vi kan kjøpe oss hund. Nå har jeg flyttet ut og har bodd for meg selv 1 år. Jeg går på høgskole og jobber annenhver helg og har mye tid til overs hvor jeg ofte føler meg ensom og selskapssyk (lengter etter å bare ha noen her). Jeg har ei leilighet på 50 kvm og en liten uteplass som ligger nært skog og tursti. Jeg liker å gå/jogge og gjør gjerne dette flere ganger om dagen. Jeg tror en hund hadde passet inn i tilværelsen min og økt livsgleden betraktelig, men jeg lurer på hva slags hunderase og kjønn jeg bør velge, og hvor dyrt er det å holde hund? Hva bør jeg tenke over når jeg skal velge hund? Valp eller voksen dressert hund?
Jeg og min samboer har veldig lyst å skaffe oss hund, men er veldig usikre på rasen. Vi har begge fantasert om å skaffe oss en labrador, men vet ikke om disse hundene er særlig passende da vi begge kun har erfaring fra småhunder. Lurer på om noen har erfaringer fra disse hunderasene, og eventuelt kunne anbfalt oss en rase? (labrador, golden, osv) Vi bor i Australia begge to, ute på "landet", med flere parker og rolige gater rundt oss. Jeg er ikke så supergira på å gå lange turer i bushen med hunden, mens min kjære ikke kan tenke seg noe bedre enn å gå timeslange turer langs strand, oppi fjell og skog. Jeg, derimot tar til takke med å gå en tur til parken, kaste ball og eventuelt ta hunden med på en joggetur. Jeg studerer for tiden, og har en fleksibel timeplan med få timer på universitetet om dagene, og har også langhelg hver helg.

LYDIG OG SMART HUND: Ta dette kurset på nett, og få en bedre hund på bare få dager... [trykk her for å begynne]