Hunder kan lese ditt ansiktsuttrykk
Ulver og sjimpanser kan ikke lese menneskers ansitskuttrykk, men det kan hunder.
Ulven sies å være smartere enn en hund. Hunden er imidlertid bare en underart av gråulven. Selv om enkelte av dagens hunderaser ikke minner i særlig grad om ulv, så er for eksempel mops og den skandinaviske gråulven altså av samme art.
Sjimpansene er det dyret som deler mest identiske gener med oss mennesker. Det er uten tvil smarte dyr, og kan blant annet bruke redskaper til å løse enkle oppgaver.
Hunden er det dyret som har vært nærmest mennesket de siste 10.000 til 20.000 årene.
Av de tre - ulv, sjimpanse, og hund - er det bare hundene som klarer å lese menneskets ansiktsuttrykk.
Som enkelte forskere har funnet ut, så kan hunder lære oss mer om mennesket enn hva vi selv vet om vår egen art. Noen adferdsforskere mener faktisk det er mer logisk å bruke hunder i stedet for sjimpanser i komparative studier for å lære mer om sosial menneskelig atferd.
- Hunder kan gjøre ting som vi trodde bare mennesker kunne gjøre, sier Juliane Kaminski fra Max Planck Institute (MPI, Leipzig, Tyskland) for evlusjonær antropologi til Spiegel.
Når det gjelder å forstå menneskelig atferd er det ingen dyr som er så like oss selv som hundene, forteller Kaminski.
Hundene leser ansiktsuttrykk best
Et forsøk som beviser at hunder faktisk er dyktigere enn sjimpanser til å lese ansikter inneholdt følgende:
To bokser:
den ene boksen med mat
den andre boksen var tom
Det var umulig for dyrene å lukte eller se innholdet i boksen.
En forsker pekte på den boksen som inneholdt mat.
Hundene forstod denne betydningen av håndbevegelse med en gang, mens sjimpansene ble forvirret av selve pekefingeren, og klarte ikke identifisere riktig boks.
Kanskje ingen store overraskelser der, ettersom hunder er vant til pekefinger-gesturen, mens sjimpansene ikke har så mye erfaring med menneskets ikke-verbale kommunikasjon.
Der det blir interessant, er når forskerne tok inn 6 uker gamle valper i studiet. Utrolig nok klarte også disse valpene oppgaven med glans - de identifiserte boksen med mat uten problem når et menneske pekte på boksen.
- Valper er kun ved deres mødre når de er seks uker gammel. Fasen der de er mottakelig for menneskelig påvirkning begynner først etter det, forklarer Kaminski. Hennes konklusjon er at hunder har en medfødt evne til å forstå menneskelig ikke-verbal kommunikasjon som innebærer hundbevegelser, gesturer.
Et annet eksperiment utført av Adám Miklósi viser derimot at ulver ikke har denne evnen til å forstå kommunikasjon via menneskelige håndbevegelser, skriver Spiegel.
Et tilsvarende forsøk ble gjort der dyrene observerte et menneske som så på boksen med mat i, og også her var hundene overlegne.
Hundene lærer oss å forstå mennesker
Atferdsforskning med hunder har eksplodert de siste årene. De kan studeres i sitt naturlige habitat, og er omgjengelige med mennesker. For forskere som bruker dyr for å studere menneskers atferd er hunder det perfekte dyret til et slikt formål.
For eksempel, læring er et mye studert område innen psykologi. Hvordan lærer vi nye ting? Forskning har vist at hunder bruker en strategi for å lære som ikke er ulikt det barn bruker: imitasjon.
Imitasjon som en del av læringsprosessen var noe som intil nylig var antatt å være unikt for mennesker, men nå viser det seg at også hundene bruker imitasjon i stor grad for å lære.
Hunder som blir oppdratt til å adlyde, vil tilpasse seg en restriktiv atferd. Imidlertid, dersom du oppfordrer hunden din å imitere din atferd i ulike situasjoner, vil antagelig oppdage hvor dyktig hundene er til å forstå oss mennesker.