Kjøpe hund: Tips ved kjøp av valper

Skal du kjøpe hund? Da har du sikkert tenkt mye allerede, men her er noen gode tips til deg som skal kjøpe hund eller få en hundevalp.

Kjøpe hund/valp
27. april 2024 av 🐶 Rasehunder / Artikler om hund

ANBEFALT! Slik får du en lydigere og smartere hund!

Hvor kjøper du hunder?

Som du sikkert allerede vet, har du rubrikkannonser for hunder i aviser og dessuten annonseplasser på nett, slik som hunder på Finn.no. I tillegg er det mange som får kjennskap til hunder som selges gjennom oppdrettere de tar kontakt med.

Populære raser og sjeldnere raser. Noen hunderaser er enklere å få tak i enn andre. Vi kan godt skille mellom populære hunderaser som vanligvis er enkelt å få kjøpt, og sjeldnere raser som det kanskje kan være vanskelig å få tak i. De populære rasehundene er det likevel mange kjøpere som ønsker seg også, og dermed må man kanskje beregne litt ventetid før man får kjøpt den rasen man ønsker seg.

Finn en rase som passer for deg

Noe av det første man tenker på når man skal velge hund er: Hvilken rase skal jeg velge? Eller skal det være en blandingshund? Skal det være en stor hund, liten hund, eller noe midt i mellom? Hva sier de andre i familien? Skal det være en jakthund, trekkhund, gjeterhund? Kanskje en vakthund eller politihund? En turkamerat, eller bare en kjæledegge, en selskapshund? Det er mange tanker, og antallet raser er så mange at det kan bli vanskelig å i det hele tatt gjøre et valg. Derfor har vi laget en rasevelger som skal hjelpe deg med denne første utvelgelsesprosessen.

Finn ut hvilken hunderase som passer deg best ved å benytte vår side til å lese om forskjellige raser. Her kan du filtrere raser etter en rekke kriterier, slik som størrelse, bruksområde, væremåte og annet. Prøv selv og finn noen rasehunder som kanskje passer akkurat til deg!

Hunderaser er forskjellige. Veldig forskjellige. Det synes kanskje best i størrelse og utseende, men vit at det er like stor variasjon når det gjelder gemytt, væremåte, bruksområder, hvor lett de er å dressere, og annet. Derfor er det viktig at du bruker mye tid på å lære om de forskjellige hunderasene. På vår nettside kan du gjøre nettopp dette, og rasevelgeren som nevnt over er kanskje det beste stedet å begynne. Eller du kan bruke menyen til høyre og bla igjennom de listene som finnes der, eller rett og slett bla deg igjennom alle hunderaser som finnes. Det tar litt tid, men det vil også være en morsom jobb når du først begynner jakten etter det som skal være den perfekte hunderasen for deg.

Er oppdretteren seriøs eller en luring?

Hvordan vite at oppdretteren er seriøs? Dessverre er det slik at noen driver med oppdrett av hunder på grunn av pengene, og de gjør god butikk på regelrett samlebåndsproduksjon av hundevalper. Hundene behandles som fabrikker, og tjener oppdretterens lommebok. De fleste oppdrettere er nok ærlige og tar godt vare på hundene sine, men selv ikke alle som har de beste intensjoner har de beste kvalifikasjoner. Hundeoppdrett er ikke for hvem som helst, men kjøp aldri hund fra noen før du vet at oppdretteren avler på en etisk og ansvarlig måte. Selv oppdrettere som har de beste hensikter, kan gjøre mange grove feil som til syvende og sist går ut over kjøperen!

En felle mange går i er å kjøpe rasehunder fra useriøse oppdrettere. Det finnes mange av disse, også i Norge. Det beste rådet er kanskje å ta kontakt med kennelklubben for den rasen det gjelder, og du vil kunne få informasjon om seriøse oppdrettere eller advarsler mot de useriøse. Selv ikke kennelklubbene sitter inne med all informasjonen, så du må kanskje iverksette egen granskning for å være helt sikker: Snakk med andre som har kjøpt hund fra samme oppdretter før. Du bør også prøve å bli litt kjent med oppdretteren før du kjøper hund fra han/henne, og på den måten gjøre din egen vurdering av personene som er ansvarlig for avlsprogrammet på kennelen. Be også om dokumentasjon på stamtavle fra foreldre og gjerne besteforeldre av valpen.

Be om veterinærattest og kjøpeavtale! Du må alltid få med veterinærattest ved valpekjøp. Denne bør være helt fersk, og ikke eldre enn 1 uke gammel! Det bør du ha uansett om det er en rasehund eller en blandingsvalp. I tillegg bør du lage en kjøpeavtale, denne kan du eller oppdretter få tilsendt fra NKK, eller eventuelt se om kennelklubben til rasen har en ferdig utarbeidet kjøpsattest. Hvis valpen allerede er registrert i forhåndsregistrert til Norsk Kennel Klub, er alt av papirer allerede i orden når du betaler din avgift for registrering. En seriøs oppdretter kjenner som regel til disse reglene, og bør kunne hjelpe deg med dette.

Førsteprioritet til en god oppdretter er alltid livskvaliteten til hundene, valpene og rasen i sin helhet. Får du mistanke om at dette er nedprioritert, så er det bare å styre unna med en gang. Er oppdretter oppdatert om rasen og utviser stor kunnskap om både rasen i seg selv og om hunder generelt? Det er et godt tegn. Likevel skal man også huske på at du som kanskje ikke har inngående kunnskaper om rasen lett kan bli lurt til å tro at oppdretteren er mer kunnskapsrik enn det som faktisk er tilfellet. En engasjert oppdretter vil følge opp sine kjøpere, og kunne gi tips og holde kontakten flere år etter at hunden har blitt levert. En vitkig ting til slutt; husk at valpen har fått ormekur før du henter valpen hjem!

For deg som skal være fôrvert for en hund: Hvis du skal få en valp som skal settes på fôr, bør du være ekstra på vakt. Her finnes det mange skurker som kun tenker butikk, og som ikke har til hensikt å drive kennelen i tråd med det som måtte være til rasens beste eller på hundenes egne premisser. Det finnes heldigvis også mange seriøse oppdrettere som setter bort valpene på fôring. Igjen, her er kennelklubben til rasen kanskje det beste stedet å begynne for å skaffe god informasjon. Når du kjøper en fôringsvalp, og dette er en tispe, bør du på forhånd være sikker på hvor mange kull oppdretter forventer. Er det ett kull eller mange kull? Hvis valpen skal brukes til utstillinger av oppdretteren må også dette avklares før du overtar hunden. Forhør deg også om oppdretter har tenkt å dekke kostnader i forbindelse med utstillingene og annet som hunden eventuelt skal delta på. NKK har en mal til fôrvertsavtale som bør fylles ut og signere allerede før valpen blir hentet.

Valp - hvilken valp skal du velge?

Du har funnet riktig rase, og en god oppdreter. Nå har du også funnet et kull, og du er klar til å kjøpe - men ikke helt: Det er flere valper, og du må finne ut hvilken valp du skal velge. Det kan være nok et vanskelig valg.

Tenk på at du skal ha den beste valpen, den som passer best for deg. Noen vil gå etter magefølelsen, og velge den valpen som bare "føles riktig". Andre forholder seg mer rasjonelt til utvelgelsesprosessen: Studerer helseundersøkelsene til valpene, ser etter defekter, forskjeller i gemytt og annet.

Er valpen redd eller sky? Ikke gå i fellen ved å kjøpe en valp du synes synd på. En valp bør være hos sin mor til den er minst åtte uker gammel, ikke kjøp en valp som er yngre enn dette! Hvis valpen ikke har blitt godt sosialisert i de første ukene og månedene av sitt liv, kan det også skape problemer senere for hunden. Her er det igjen en stor forskjell mellom de seriøse og useriøse oppdretterne: Noen lar valpene være mye for seg selv, mens de gode oppdretterne bruker mye tid på samvær med valpene hver eneste dag. Det skulle bare mangle at en oppdretter som gjør en god jobb her får betalt av kjøperen, men ikke la deg lure av prisen: En useriøs oppdretter kan gjerne sette prisen like høyt som de øvrige valpene på markedet av samme rase, og begrunne det med ekstra god sosialisering og mye samvær, som i virkeligheten faktisk aldri fant sted.

Du må gjerne besøke oppdretteren lenge før du kjøper en valp. Noen oppdrettere annonserer forventede kull, og man kan bli kjent med oppdretteren allerede i svangerskapet. Det gir en ekstra trygghet, og du kan da planlegge et besøk allerede de første ukene i valpens liv. Da får du også muligheten til å studere mor, og du kan vurdere hennes gemytt og væremåte. Er hun sikker og imøtekommende, eller uvennlig, nervøs og aggresiv? Godt stelt eller ikke? Godt trent, eller ved dårlig helse og overvektig? Hvis mor viser uønsket adferd, bør du heller ikke kjøpe valper fra hennes kull - mye av dette er arvelige trekk, og selv om det ikke skulle være arvelig kan valpen ta etter oppførselen gjennom å iaktta moren i de første leveukene.

Kjøpe blandingshund eller renraset hund?

Å kjøpe en blandingshund er litt som å spille lotto, selv om oddsen kanskje er hakket bedre. En blandingshund kan være like fin å se på som en rasehund, men med blandingshunder vet du likevel aldri hva du får: Problemet er at når du krysser rasehunder, så kan du få en coktail av uheldige egenskaper: Noen raser har et naturlig vokterinstinkt og litt skeptiske til fremmede mennesker, mens andre kan være strake motsetningen. Det kan resultere i at blandingsvalpen blir et forvirret individ med helt spesielle mentale utfordringer der instinktene kommer helt ut av kontroll. Dette er også grunnen til at blandingshunder selges mye rimeligere enn rasehunder - du får hva du betaler for, eller rettere sagt: Kjøper du en blandingshund vet du ikke i hele tatt hva du betaler for. En renraset hund gir deg den beste tryggheten og du har mye bedre forutsetninger til å vite hva slags hund du faktisk anskaffer deg.

Husk at rasehunder ble utviklet for å utføre forskjellige arbeidsoppgaver og ikke bare for å ha et forskjellig utseende. De har et indre behov for å få brukt sine nedarvede egenskaper, og dersom blandingshunden nedarver egenskaper som ikke går så godt sammen, kan resutatet bli at man får en hund som gir store utfordringer selv for den mest erfarne hundeeier.

Forbudte hunderaser

Ikke alle hunderaser er lovlige i Norge. Dersom du kjøper en slik hund, begår du et lovbrudd. Du kan være uenig eller enig i loven, men et lovbrudd er et lovbrudd.

Ulovlige hunderaser i Norge:

Pit bull terrier, Amerikansk staffordshire terrier (også kalt amstaff), Fila brasileiro, Toso inu, Dogo argentino, Tsjekkoslovakisk ulvehund.

I tillegg til disse, er det heller ikke lovlig å anskaffe ulvehunder (blandingshunder/hybrider mellom hund og ulv). Flere hunderaser som opprinnelig ble blandet med ulv i nyere tid er likevel tillatt, dette gjelder saarloos ulvehund, og dessuten andre raser som man antar har blitt blandet med ulv i sin tidlige fase, slik som shäferhund, alaskan malamute, siberian husky og belgiske fårehundtyper. Det kan også legges til at alle hund og ulv er samme art. Ja faktisk, hund er regnet som en underart av gråulven, og det er i dag godt dokumentert at hunder nettopp nedstammer fra ulven.

OBS! Ligner hunden på en forbudt rase, er den også forbudt! Du leste riktig. Unntaket er dersom du har mikrochip på hunden og et tilknyttet registreringsbevis med DNA-koding og i tillegg en stamtavle relatert til denne. Da vet politiet at det er en lovlig hund - i motsatt fall kan du risikere at hunden i ytterste konsekvens blir avlivet! Tatoveringer er ikke tilstrekkelig, kun metoden beskrevet over er godt nok.

10 ting å tenke på før du kjøper en hundevalp

Det er som du nå sikkert forstår, mye å tenke på før du anskaffer deg en valp - og slik burde det være. Et hundekjøp skal ikke være på impuls. Det er en forpliktelse som vil ta mye tid, et stort ansvar, og denne forpliktelsen må vedvare i kanskje 10 til 15 år, eller i noen tilfeller enda lengre enn dette.

Her er noen spørsmål du bør stille deg selv og eventuelt andre i familien før du anskaffer hund:

  1. Har du tid? Virkelig? Helt sikker? Mange undervurderer hvor mye tid det tar å ha en hund. Har du nok tid?
  2. Hva vil det koste å ha en hund? Har du nok penger til veterinær og hundemat? Det kan koster litt å ha hund. Har du råd til å dekke alle utgiftene?
  3. Hvorfor vil du/vi ha en hund?
  4. Hvor stor plass har du, og er det nok til både deg og hunden?
  5. Hvor (i landet, og fra hvem) skal hunden kjøpes?
  6. Har du/dere erfaring med hund fra tidligere?
  7. Har du andre kjæledyr? (finn en rase som kan egne seg sammen med andre dyr.
  8. Allergier; er det noen i familien som er allergiske?
  9. Ferie; Skal dere ha med hunden, eller har hunden et sted å være hvis dere skal ut å reise?
  10. Hvilken rase passer best for meg/oss? Velg ikke rase først og fremst ut fra utseende, men se på "hele pakken". Igjen vil vi anbefale at du lærer deg mye om mange forskjellige aktuelle rasehunder, og start gjerne med å søke etter hunderaser med vår hjemmeside og finn ut hvilke raser det er å velge blant. Det finnes mange spennende hunderaser der ute!

Tenk deg godt om før du anskaffer deg hund! Alt for mange mennesker kjøper hund på impuls: Beviset finnes rundt om på de forskjellige hundehjem for forlatte hunder og i det store antallet annonser for omplassering av hunder. Før du anskaffer deg hund for første gang, bør du gjøre en innsats for å vite hva du går til. Og selv om du har hatt hund tidligere, kan det hende ting ikke blir det samme denne gangen: Du har kan skje en ny livssituasjon, velger en annen rase, enn hva du hadde forrige gang du hadde hund. Det som kanskje virker som ubetydelige detaljer, kan etter hvert vise seg å utgjøre en stof forskjell fra forrige gang du hadde hund.

Til slutt må det også sies at det å ha en (eller flere) hund(er) i livet sitt kan by på massevis av glede og morro. Vi ønsker deg lykke til videre ved å ta beslutningen om hundehold, kjøp av hund og ikke minst valget av hvilken hunderase du skal gå for.

LYDIG OG SMART HUND: Ta dette kurset på nett, og få en bedre hund på bare få dager... [trykk her for å begynne]